Linnéträdgården – en oas i staden

1700marknad2011_485
Linnéträdgården är platsen för Sveriges äldsta botaniska trädgård. Så här såg Linnés trädgård ut i mitten av 1700-talet.
Adress: Linnéträdgården, Svartbäcksgatan 27 B

Buss 2, 6, 7 och 9

753 32 Uppsala, Sweden

Buss 5, 8 och 10.

  • Fika
  • Toalett
  • Tillgänglighet för rullstolsbundna
  • Handikapptoalett finns
  • God miljö för hörselskadade
Öppettider:
Maj och september tis–sön kl. 11–17.
Juni–augusti mån–sön kl. 11–17.
Entré: vuxna 120 kr, barn under 18 år gratis.

 

Linnéträdgården är en rekonstruktion av hur Linnés botaniska trädgård såg ut i mitten av 1700-talet. Varje växt var noga utvald av Linné och varje del av trädgården fyllde ett vetenskapligt och pedagogiskt syfte. Idag är trädgården ett av Uppsalas världskända besöksmål.

Tidigare universitetsträdgård

Sveriges äldsta botaniska trädgård grundades 1655 av medicinprofessor Olof Rudbeck den äldre. Det var då Uppsala universitets akademiträdgård, och man odlade framför allt läkeväxter för medicinsk forskning och utbildning. På 1740-talet tog Carl von Linné över trädgården, och det var här han följde årstidens växlingar och undervisade studenter.

Växter från Linnés tid

I början av 1900-talet restaurerade Svenska Linnésällskapet Linnéträdgården. Då följde man Linnés noggranna anteckningar, skisser, avhandlingar och brev för att plantera rabatterna enligt Linnés sexualsystem. Här odlas därför bara växter som man vet att Linné odlade.

Mer än 1 300 arter

I Linnéträdgården trängs mycket på en liten yta. Mer än 1 300 arter av svenska och utländska örter, blommor, träd, buskar och häckar finns här. Redan tidigt på våren börjar några arter att blomma, och därefter fortsätter blomsterprakten med olika sorter som avlöser varandra hela sommaren.

VISSTE DU ATT…

… Linné odlade Sveriges förmodligen första bananer här i Uppsala. Bananens latinska namn, Musa paradisiaca, antyder att Linné trodde på teorin att Eva gav en banan till Adam i stället för ett äpple.

”Naturens ordning i dess fulländning bör man giva akt på.” (Carl von Linné)