Gunnar Leches park – välkomnar till Linnés stad

Fotograf Ana Vera Burin Barata
Gunnar Leches park i Resecentrum gör väntandet trevligare, oavsett om du ska resa eller möta någon.
Adress: Gunnar Leches park, Resecentrum

753 21 Uppsala, Sverige

  • Mat
  • Fika
  • Toalett
  • Tillgänglighet för rullstolsbundna
  • Handikapptoalett finns
  • Tillgänglighet för synskadade
Öppettider: Alltid öppet

Gunnar Leches park i Resecentrum gör väntandet trevligare, oavsett om du ska resa eller möta någon. Den välkomnar dig till Linnés stad och är en njutningsfull del av alla tiotusentals pendlares vardag. Parken kallades tidigare Järnvägsparken.

Satte prägel på Uppsala

Precis som Carl von Linné är Gunnar Leche ständigt närvarande i Uppsala. Leche föddes 1891 och var stadsarkitekt här i 35 år. Han ritade bland annat stadsdelarna Tuna och Sala backar samt Vaksalaskolan och Stadsteatern. Han kom att sätta prägel på Uppsalas stadsbild mer än någon annan.

Växtinspirerat formspråk

Leches park hälsar besökare välkomna till Linnés stad och ger många det första intrycket av Uppsala. Det växtinspirerade formspråket utgörs av ett grönt bladverk, både i blomsterplanteringarna och på glaset till busskurerna längs Kungsgatan. Mönstret är inspirerat av de ordnade odlingsrutorna i Botaniska trädgården och ger även skydd mot trafiken.

Spännande vattengestalter

Vattenbassängernas i parken har konstgestaltningar med artificiellt ljus. De ökar inte bara känslan av trygghet under de mörka timmarna på dygnet utan ger också parken en känsla av spännande stämning. Gestaltningen är utförd av Helena Laukkanen och Gert-Ove ”Tarzan” Wågstam.

VISSTE DU ATT…

… På Linnés tid var omgivningen kring nuvarande Resecentrum landsbygd. Här bredde ängar ut sig med lador och väderkvarnar. När järnvägen anlades på 1860-talet placerades den utanför staden för att slippa ånglokens rök och oväsen. Uppsala har sedan dess växt till Sveriges fjärde storstad.

”Vad är livet? En låga, så länge oljan räcker.” (Carl von Linné)