Gränby Linnéminne – kvinnorna kring Linné

Foto Björn Tingström
Gränby Linnéminne uppfördes 2003 till minne av Sara Stina von Linné, Carl von Linnés dotter. Här får du veta mer om kvinnorna i Linnés liv.
Adress: Gränby Linnéminne, Gränbyvägen, Uppsala

Gränby-Sala Backe, Uppsala, Sweden

  • Parkering
  • Husvagnsparkering
Öppettider: Alltid öppet

Gränby Linnéminne uppfördes 2003 till minne av Sara Stina von Linné, Carl von Linnés dotter. Här får du veta mer om kvinnorna i Linnés liv. Du kan också vandra längs Sara Stinas stig och läsa om hur kvinnor och barn hade det på en 1800-talsgård.

Trädgård, djur och konstmonument

Sara Stina von Linné bodde på Gränby gård 1798–1835. Huset hon bodde i brann ner 1972 och markeras idag av ett konstmonument. Trädgården från den tiden finns kvar och är idag betesmark för den närbelägna 4H-gårdens djur. Flera av växterna är troligen hämtade av Sara Stina från Hammarby, som hästkastanj, krollilja och hammarbytaklök.

Kvinnliga botaniker på Linnés tid

På Linnés tid var det inte tillåtet för kvinnor att studera, men det fanns ändå många som var duktiga botaniker. Linné, som hade många döttrar, uppmuntrade kvinnor att studera och syssla med botanik. Han ansåg till och med att kvinnorna kunde föra botaniken framåt, eftersom de enligt honom var närmare naturen.

Vandra längs Sara Stinas stig

I Gränby finns Sara Stinas stig i Gränby, som är gjord för barn. Här ledsagas man av Sara Stinas piga via skyltar längs stigen. Pigan berättar om kvinnliga botaniker, vad kvinnor och barn gjorde i jordbruket och om hur landskapet såg ut i början av 1800-talet.

VISSTE DU ATT…

… den av Linnés döttrar som var allra mest intresserad av botanik var Lisa Stina von Linné. Som nittonåring förundrades hon över hur indiankrassens blommor blixtrade i skymningsljuset ute på Hammarby, något som hon skrev en publicerad uppsats om.

”Gör vad ditt hjärta lyster. Till det du har lust, har du lycka.” (Carl von Linné)