Årummet – Uppsalas grönskande vattenstråk

utab00053
Det upprustade Årummet sträcker sig längs Fyrisån genom centrala Uppsala, från Islandsbron i söder till Luthagsesplanaden i norr.
Adress: Årummet,
  • Mat
  • Fika
  • Toalett
  • Tillgänglighet för rullstolsbundna
Öppettider: Alltid öppet

Årummet sträcker sig längs Fyrisån genom centrala Uppsala, från Islandsbron i söder till Luthagsesplanaden i norr. Omgivningarna runt Fyrisån hade stor betydelse för Carl von Linné och hans arbete, och här ledde han många av sina exkursioner och vandringar. Idag är Årummet en älskad sommarplats för hela Uppsala.

Fyrisån stor betydelse för Linné

Fyrisån rinner genom Uppsala och fortsätter via Flottsund ut till sjön Ekoln, en vik av Mälaren. Miljön kring Fyrisån hade stor betydelse för Linnés arbete och här ledde flera exkursioner för sina studenter. Hela Årummet har nyligen rustats upp med bänkar, soldäck, bryggor, gräsmattor, planteringar, konstverk och belysning.

Blommande sommarrum för staden

Redan den första varma vårdagen flockas Uppsalaborna i längs stråket vid Fyrisån, och resten av den varma årstiden tillbringar vi här så ofta vi kan. Rosénparken, Artedi park och Gotlandsparken blir blommande rum i kontrast till de mer dramatiska Kvarnfallet och Islandsfallet. Årummet har vunnit priser och är en förebild för stadsutvecklare från andra städer.

Fortsätter söderut efter Islandsfallet

En kall höstdag kan du prova att sitta på den uppvärmda statyn Jona, i närheten av Islandsbron. Årummet slutar vid Islandsfallet, men söderut fortsätter stråket med nyanlagda båtplatser och ramper som gör det enkelt även för rörelsehindrade att nå ner till vattnet.

VISSTE DU ATT…

… På Linnés tid var Fyrisån en viktig transportled. Här kunde bönderna från den bördiga Uppsalaslätten skicka sina varor ut i landet och få in de varor de behövde. Redan på 1700-talet var dock ån ganska grund och man fick muddra för att inte båtarna skulle fastna i dyn.

”Fåglarna dyker ner till botten av sjöar eller andra vattenområden. På våren kommer de upp, redo att flyga omkring hela sommaren.” (Carl von Linné)