Salvia – gott och vackert

Plats | Botaniska trädgården
Datum | 22 Aug
Tid | 18:00 - 19:00
Mer information | https://www.botan.uu.se/
Biljettbokning | linneanska.biljetto.com 

Trädgårdsmästaren och botanisten visar salvia och berättar om skötsel, användning, biologi och historia. Kom och lär mer om mångfalden hos salvior!

För de flesta är salvia är god krydda till fläskkött och korvar. Då avses arten kryddsalvia. Den har använts till många ändamål, allt från att fördriva onda makter till vardagligare krämpor. Latinets salvia (frisk eller sund) och engelskans sage (vis man) är alltså träffsäkra namn. Många tänker också på vackra trädgårdsväxter som stäppsalvia. Men salvia-släktet innehåller så mycket mer! Allt som allt finns det nära ett tusen arter, både ett- och fleråriga örter och buskar. Av dem har många medicinska användningar utöver att de är goda eller vackra.

Salvior är medlemmar av plisterfamiljen där vi också hittar kändisar som timjan, oregano och mynta. Till skillnad från dem har salvia två i ställer för fyra ståndare och en intrikat hävstångsmekanism för att underlätta att bli pollinerade.

Köp gärna din biljett i förväg via linneanska.biljetto.com (släpps i februari). Avgift 120 kr. För frågor kontakta bokning@botan.uu.se.

Start vid Orangeriets pelartrappa, Linneanum.