Linnés Hammarby – 1700-talets lantliv

LHmose_P1020947_jk
Carl von Linnés och familjens sommarhem är en välbevarad 1700-talsgård med hus, trädgård och vackra omgivningar. Hit kan du vandra på Linnéstigen Danmarksvandringen.
Adress: Linnés Hammarby 755 98 Uppsala
  • Mat
  • Fika
  • Toalett
  • Parkering
  • Tillgänglighet för rullstolsbundna
  • Handikapptoalett finns
Öppettider:
1 maj–30 september kl. 11-17. Maj-augusti tis-sön, september fre-sön. Entréavgift 100 kr, barn under 18 år fritt.
Evenemang:

 

Du kan uppleva det lantliga lugnet från Linnés tid på hans egen gård Hammarby. Carl von Linnés och familjens sommarhem är en välbevarad 1700-talsgård med hus, trädgård och vackra omgivningar.

Familjens sommarhem utanför Uppsala

En dryg mil sydost om Uppsala ligger Linnés Hammarby. Hit flydde familjen Linné från stadens oväsen till ett mer stillsamt lantliv om somrarna. Gården var också viktig för att ge inkomster till familjen. Hit kom studenter för att lyssna på Linné och för att studera växter. Det berättas att Linné ibland tog emot sina studenter från staden i bara nattskjortan.

Mer utrymme för att experimentera

Världens största linneanska levande växtsamling finns idag på Hammarby, något som gör platsen unik. Här hade Linné mer utrymme för att odla och experimentera än inne i stadens trädgårdar. I kålträdgården odlas idag många grönsaker från Linnés tid.

Inspirerade dagens formgivare

Hammarby är en av Sveriges bäst bevarade 1700-talsgårdar och under sommaren kan du få en guidad tur i bostadshuset från 1764. Här lät Linné tapetsera väggarna med växtplanscher istället för tapeter, något som har inspirerat flera av vår tids formgivare. Jordbrukslandskapet sköts som på Linnés tid, med slåtteräng, utmark och tvåsädesbruk.

Välkommen till Linnés Hammarby!

VISSTE DU ATT…

… Linné hade en gårdshund som hette Pompe. Pompe följde med sin berömda husse till Danmarks kyrka varje söndag. När Linné var sjuk gick Pompe dit själv, och lämnade kyrkan när predikan blev för lång.

”Ju mindre djur, desto fruktsammare äro de. Om en elefant skulle föröka sig så fort som en lus, skulle jorden gå under.” (Carl von Linné)