Rosénparken – central pärla för möten och vila

Rosénparken är en liten pärla som ligger mellan Upplandsmuseet och Saluhallen, namngiven efter Linnés professorskollega.
Adress: Rosénparken, S:t Eriks torg, Uppsala

Uppsala, Sweden

  • Mat
  • Fika
  • Tillgänglighet för rullstolsbundna
Öppettider: Alltid öppet

Rosénparken är en liten pärla som ligger mellan Upplandsmuseet, Saluhallen och Fyrisån. Den invigdes 2007 i samband med Linnés 300-årsjubileum och har fått sitt namn efter barnläkekonstens fader och Carl von Linnés goda vän, Nils Rosén von Rosenstein.

Rosén och Linné var goda vänner och professorskollegor på medicinska fakulteten i Uppsala på 1740-talet. Medan Linné var inriktad mot botanik sysslade Rosén med praktisk medicin. Rosén kallas för barnläkekonstens fader sedan han publicerat världen första barnläkarbok. Han införde även vaccinering, sjukjournaler och dagens moderna läkarutbildning.

Central liten oas med asptrappa

Rosénparken ligger mitt i centrala Uppsala och är en omtyckt mötesplats. Här kan du samla tankarna, prata bort en stund på lunchtimmen eller upptäcka ny blomsterprakt. Den porlande bäcken rymmer en fisktrappa för Upplands landskapsfisk aspen.

VISSTE DU ATT…

… Linné doktorerade inom medicin, inte botanik som många tror. Han doktorerade i Holland, eftersom universitetet i Harderwijk var känt för att snabbt ge examen. Linné disputerade där redan efter några dagar med en avhandling om malaria som han påstod berodde på dricksvattnets lerhalt.

”Människans fysiologi, både den yttre och den inre, visar att frukt och grönsaker utgör hennes naturliga föda.” (Carl von Linné)