Carl von Linnés Trädgårdsfest

1700-talsklädda på Linnés trädgårdsfest

Välkommen att fira Carl von Linnés födelsedag!

DATUM: 21 maj
PLATS : Linnéträdgården i Uppsala
TID: 11.00–17.00
Fri entré

Gör en tidsresa till 1700-talet, med frasande kjolar, glänsande skospännen och mathantverk. Fynda rariteter och få odlingstips på vårens mest centrala växtmarknad.

Lyssna på föredrag av författare Kerstin Ekman och av Gerda van Uffelen från Leidens botaniska trädgård. Lär dig mer om Sara-Lisa Moraea i Linnémuseets sommar-utställning – Linnés fru som fyller 300 år! Möt forskare, experimentera och lär dig mer om Linnés vetenskaper idag. Gå på skattjakt eller följ med på guidad tur längs en Linnéstig.

Ladda ner hela programmet (pdf, 1 MB)

Trädgårdsmarknad

Program i Linnéträdgården klockan 11-17

Fri entré till Linnéträdgården och Linnémuseet hela dagen.

Trädgårdsmarknad. Försäljning av produkter på park- och trädgårdstema. Rådgivning och växtmarknad med försäljning av fröer, växter och sticklingar. På Svartbäcksgatan utanför trädgården med torgstånd längs staketet. Utställare, se nedan.

Öppet hus hos familjen Linné. Linnémuseet finns i det hus som en gång var Carl von Linnés bostad. Välkommen in i professorsbostaden som användes för forskning, undervisning och privatliv. Föremål, möbler, tapeter och porträtt berättar om Linnés tid och liv. Museet tar in 30 personer samtidigt, så väntetid kan uppstå.
Arrangör: Svenska Linnésällskapet 

Linnés botaniska trädgård. Möt Linnés trädgård i begynnande blomning och festlig inramning. Följ med på visningar av de växter Linné odlade. Lär dig mer om trädgårdens historia.

Visningar kl 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 (engelska), 15.30. Start framför entrébyggnaden (avgiftsfritt).
Arrangör: Uppsala linneanska trädgårdar.

1700-talsmarknad. Försäljning av produkter på 1700-tals tema. Utställare, se nedan. Hur var det att leva på Linnés tid? Sällskapet Gustafs Skål är ett 1700-talssällskap som iklädda sina vackra dräkter gestaltar livet på Linnés tid med lek och dans. Brädspel, hästskokastning m.m.

Prova 1700-talskläder. Klä dig som barnen på 1700-talet! Sällskapet Linnés Hammarby lånar ut kläder till barnen. Be någon ta ett kort på dig och din kompis!

Tradgardsfest6När alla världens djur kom till Uppsala. Genom en utställning i orangeriet berättar Evolutionsmuseet historien om Linnés vision att beskriva alla världens djur. Hans lärjungar reste till när och fjärran för att hitta dem åt sin lärare. Men vilka djur var det som kom till Uppsala och var finns de idag?
Arrangör: Evolutionsmuseet.

Linnéstigen Gottsundavandringen för vuxna. På sin tid var Linné otroligt populär som inspiratör ute i naturen. Det hyllar vi idag, när Uppsala firar Linnés födelsedag, med en guidning längs en av hans klassiska exkursionsstråk. Guidningen startar kl 10.00 vid Norby Soldattorp och avslutas vid Lurbro bro. Anmälan till Biotopia: info@biotopia.nu http://www.biotopia.nu/kalender/aktiviteter/i-linnes-fotspar-naturguidning-for-vuxna/.
Arrangör: Biotopia.

Hantverksmarknad. Här kan du köpa allt från trädgårdsredskap och krukor till vackra smycken och glasföremål. Här finns också information om trädgårdsföreningar samt parker och trädgårdar i Linnés Uppland. 

Forskning och framtid:

Experimentverkstad. Institutionen för ekologi och genetik vid Uppsala universitet bjuder in till experimentverkstad på temat Växters ekologi och evolution. Träffa forskare och lär dig mer om ståndare och pistiller och se hur vitmossor bildar torv.

Geocaching och expedition med Biotopia. Prova på geocaching med GPS i och runt trädgården.

Evenemangsinformation. Välkommen till Linnés Uppsalas informationstält. Här berättar vi om allt spännande som finns att uppleva i trädgården idag, och vad som händer i Linnés Uppsala i sommar. Hämta broschyrer och program!

I tältet finns också information från Länsstyrelsen om världsarvsnomineringen, ”The Rise of Systematic Biology”.

Linnémuseet i Uppsala

Programpunkter under trädgårdsfesten

10.00 Gottsundavandringen med start vid Norby soldattorp, se ovan. 

11.00 ”Barn skrämas av kläderne fule…”
Dräktvisning av föreningen Gustafs Skål om 1700-talsdräkter, med fokus på barn. Framför orangeriet.

11.30 ”… en artig dans då han färdigt göres”
Barn- och ungdomsgruppen från Sällskapet Gustafs Skål, visar 1700-talsdanser och sånglekar.  Framför orangeriet.

11.30 Visning av trädgården
Start framför entrébyggnaden.

12.00 ”Dansa, serdeles menuett, kan passa för en weklig menniska”
Dansgruppen Branicula och The Dancing Masters tar er med på en dansant grand tour i några Linné-resenärers fotspår. Framför Orangeriet.

12.00 Trädgårdsmästaren visar trädgården
Start framför entrébyggnaden. Arrangör: Uppsala universitet.

12.30 Visning av trädgården
Start framför entrébyggnaden.

13.00 Lilla expedition Linné
Gå på upptäcktsfärd i trädgården. Barnguidning där vi tittar efter vårblomning och smakar på honung. I dammen spanar vi på de mystiska salamandrarna. Start vid Biotopias tält.

13.00-13.45
Grattis Linné – uppvaktning av Carl von Linné, samt invigning av sommarens utställning i Linnémuseet
Framför Linnémuseet.

”… en artig dans då han färdigt göres”. Barn- och ungdomsgruppen från Sällskapet Gustafs Skål visar 1700-talsdanser och sånglekar.

Tal till Carl von Linné. Marika Hedin, museichef Museum Gustavianum, Uppsala universitet och Maria Gardfjell, förste vice ordförande i kommunstyrelsen och kommunalråd (MP), Uppsala kommun.

Tacktal av Carl von Linné. Alias Hans Odöö.

Invigning av årets sommarutställning – Sara-Lisa 300 år. Marika Hedin, prefekt Svenska Linnésällskapet, inviger utställningen om Sara-Lisa Moraea, Carl von Linnés fru. (Museet är öppet fram till klockan 17 med fri entré.)

Linnéträdgården

13.00 – 16.00 ”Afternoon tea med Linnéträdgården som utsikt”
Med scones, snittar och bakverk från Trillers Mat och Bröd, och i samarbete med Smultron Grill & Garden bjuder First Hotel Linné in till en eftermiddag med afternoon tea i sina lokaler med utsikt mot Linnéträdgården. Pris 195 kr per person. Ingång via Linnéträdgården eller via hotellet på Skolgatan 45. Begränsat antal platser. Endast drop in.

13.30 Visning av trädgården
Start framför entrebyggnaden.

14.00 Clas Bjerkander – forskare på egen hand, djupt inspirerad av Linné. Föredrag av Kerstin Ekman.
Författare Kerstin Ekman berättar om sin bok ”Då var allt levande och lustigt – om Clas Bjerkander.  Bjerkander var Linnélärjunge, präst och naturforskare i Östergötland. ”I boken ger hon ett ömsint och insiktsfullt porträtt av en människa som själv tyckte att han var mer än lycklig, då han fått leva i en tid när allt var ”lefvande och lustigt”.

Föredraget hålls i orangeriet. Arrangör Svenska Linnésällskapet.

14.00 Möt farbror Linné
Linné vandrar runt i trädgården och berättar för barnen. Om naturens sammanhang, märkligheter bland växter och djur. Roliga berättelser från Linnés barndom och skolgång. Men också om hans tjattrande apor, pratsamma papegojor och busiga tvättbjörnar. Start framför entrébyggnaden. Arrangör: Linnés Uppsala.

14.30 Visning av trädgården på engelska
Start framför entrébyggnaden

15.00 Hortus botanicus Leiden, den äldsta botaniska trädgården i Västeuropa.  Gerda van Uffelen, chef för samlingarna.
Hortus Botanicus Leiden, grundat 1590, är den äldsta botaniska trädgården i Västeuropa . Trädgården har alltid varit en del av Leidens universitet, och är fortfarande belägen på samma plats i stadens centrum. Från början var Hortus en trädgård för utbildning och forskning men även öppen för allmänheten. Linné besökte Leiden under sin vistelse i Nederländerna 1735 till 1738. Även om vi nu tillämpar en annan växtklassificering använder vi fortfarande många linneanska namn.

Föredraget hålls på engelska, i orangeriet. Arrangör Linnés Uppsala.

15.00 Lilla expedition Linné
Gå på upptäcktsfärd i trädgården. Barnguidning där vi tittar efter vårblomning och smakar på honung. I dammen spanar vi på de mystiska salamandrarna. Start vid Biotopias tält.

15.00 ”Bland fruntimmers klädebonader…”
Dräktvisning av föreningen Gustafs Skål om 1700-talsdräkter, med fokus på kvinnokläder. Framför Linnémuseet.

15.30 Visning av trädgården
Start framför entrébyggnaden.

16.00 Botanisten visar trädgården
Start framför entrébyggnaden. Arrangör: Uppsala universitet.

16.00 ”Dansa, serdeles menuett, kan passa för en weklig menniska”
Dansgruppen Branicula och The Dancing Masters tar er med på en dansant grand tour i några Linné-resenärers fotspår. Framför orangeriet, inomhus i orangeriet vid regn.

16.30 ”Bland fruntimmers klädebonader…”
Dräktvisning av föreningen Gustafs Skål om 1700-talsdräkter, med fokus på kvinnokläder. Framför Orangeriet.

Välkommen!

Carl von Linné i Linnéträdgården

Linné i världsklass

Ingen annan stad i världen kan uppvisa så många spår av den världsberömda vetenskapsmannen Carl von Linné. I Uppsala finns ett världsunikt kulturarv efter Carl von Linné och en excellent kreativ forsknings- och innovationsmiljö inom områden som utvecklats ur Linnés vetenskaper.

Linnés trädgårdsfest är ett Miljömärkt Event

Av organisationen Håll Sverige Rent.

Mijömärkt event

Trädgårdsfestens huvudsamverkanspartner


Världsklass Uppsala

Trädgårdsfestens samverkanspartner

First Hotel Linné

Trädgårdsfestens utställare på marknaderna

Trädgårdsmarknaden

 • Svenska Pelargonsällskapet
 • Sällskapet Trädgårdsamatörerna
 • Järpemos perenner
 • Bonsaisällskapet
 • Maj-Lis Pettersson, Gröna Råd
 • Näsets Gröna
 • Naturjouren
 • Växtbiten i Uppsala
 • Ängslyckans Trädgårdscafé och Bakeri
 • Anette Wixner

Hantverksmarknaden

 • Lagerlöfska Magasinet
 • Lundellska galleriet
 • Sällskapet för 1700-talsstudier
 • Uppsala Trädgårdssällskap
 • Linnés vänner
 • Atelje 54 Silversmide
 • Tyg & Otyg
 • Enköpings kommun
 • Uppsala kommun, park
 • Öster om ån konsthantverk
 • Catrines skärbrädor
 • Grävling naturprodukter

1700-talsmarknaden

 • Alunda Järngjuteri
 • Honungen från Uppsala linneanska trädgårdar
 • Frö och freja
 • Härjedalsbröd/Svenskt Mathantverk
 • Sällskapet Gustafs skål
 • Hammarbys får
 • Örby gård
 • Pirum. Pärlor och ädelstenar
 • Svamploftet i Skogstibble
 • Sällskapet Linnés Hammarby

Här finns mer information om utställarna ovan, samt om samverkanspartners, medarrangörer och arrangörer till Linnés Trädgårdsfest (pdf, 231 kB)

Trädgårdsfestens arrangörer

Linnés Uppsala är ett samarbete mellan Uppsala universitet, Uppsala kommun, Sveriges lantbruksuniversitet, Svenska Linnésällskapet och Destination Uppsala.

Projektledning i samverkan mellan Uppsala universitet och Destination Uppsala.

Trädgårdsfestens medarrangörer

Biotopia, Evolutionsmuseet (Uppsala universitet), Linnécentrum för växtbiologi, Sällskapet Gustafs Skål (med Barn- och ungdomsdansgrupp samt dansgruppen Branicula).

Praktisk information

Det finns ett stort utbud av caféer och restauranger i området runt Linnéträdgården.

Med anledning av Trädgårdsmarknaden är Svartbäcksgatan avstängd från Skolgatan till Linnégatan (framför Linnéträdgården) för bil- och cykeltrafik den 21 maj kl. 07-20. Följ tillfällig skyltning.

I närheten av Linnéträdgården finns busshållplatser för både stads- och länsbussar, för mer information se www.ul.se

Gångavstånd till Resecentrum, ca 600 m.

Uppsala Tourist Center

Uppsala Tourist Center

Uppsalas turistbyrå, Uppsala Tourist Center, ligger på Kungsgatan 59, centralt belägen i Svavakvarteret och i anslutning till Resecentrum. I turistinformationen svarar personalen på dina frågor och ger tips på aktuella evenemang, sevärdheter och aktiviteter i Uppsala och länet. Du kan också få hjälp att boka boende, samt hitta kartor och broschyrer.

Mer information om Uppsala hittar du på www.destinationuppsala.se