Sparrmanutställning 11/6, 19/6, 24/7, 21/8.

nortunagard-900x506
Plats | Nortuna Ostindiska Museum
Datum | 16 jun - 21 aug
Mer information | https://nortunagard.com/

Sparrmanutställningen beskriver Sparrmans, forskningsresa i Kap, hans iakttagelser och åsikter och är en del av Nortuna Ostindiska museum på Nortuna gård.

Öppna dagar för allmänheten 11/6, 19/6, 24/7 och 21/8, med guidade turer i muséet och med Kafé Sparrman öppet. Grupper på minst 10 pers (max 20) kan boka egen visning genom nortunagard@gmail.com

Anders Sparrman, Linnés mest vittbereste lärjunge, växte upp på Nortuna gård, som ligger strax norr om Uppsala. https://nortunagard.com/.

Följ med på en guidad visning av Nortuna Ostindiska museum där du följer i Sparrmans fotspår jorden runt 1772-76, bekantar dig med det svenska Ostindiska companiet, går ombord på ett skepp och blir matros för en stund. Kafé Sparrman serverar gott hembakat fika, och den stora parken med lusthus, örtagård, bagarbod med gårdsmuseum, orangeri med försäljning och en engelsk park på Kvarnön i Vendelån välkomnar ut i det gröna.

2022 är det precis 250 år sedan Anders Sparrman, Linnés mest vittbereste lärjunge, ankom till Kap i Sydafrika för att bedriva naturaliehistoriska studier i Kapprovinsen, Afrikas sydligaste del. Detta kommer att högtidlighållas i såväl Sverige som Sydafrika, och jubiléet startar på Nortuna gård i Uppland. Sparrmanutställningen öppnar 11/6 och är en del av Nortuna Ostindiska museum

Under hösten hålls även en jubileumsutställning på Uppsala universitetsbibliotek med material kopplat till Anders Sparrman och hans tid i Kap, bl.a. brev och böcker.