Linnés trädgårdsfest

web-format-linnes-fodelsedag-2015-53
Plats | Linnéträdgården
Datum | 20 maj
Tid | 11:00 - 17:00

ADRESS: Svartbäcksgatan 27

Gör en tidsresa till 1700-talet, med frasande kjolar, glänsande skospännen och mathantverk. Fynda rariteter och få odlingstips på vårens mest centrala växtmarknad.

Lyssna på föredrag av journalisten och författaren Karin Berglund och tecknaren och författaren Jessika Berglund.

Lär dig om trädgårdens och museets historia i Linnémuseets sommarutställning – Svenska Linnésällskapet 100 år! Möt forskare, experimentera och lär dig mer om Linnés vetenskaper idag.

Gå på expedition, stadsvandring eller följ med på guidad tur längs en Linnéstig.

Linné i världsklass. I Uppsala har vetenskapsmannen Carl von Linné lämnat fler spår än någon annanstans i världen. I Uppsala finns ett världsunikt kulturarv efter honom och en excellent kreativ forsknings- och innovationsmiljö inom områden som utvecklats ur Linnés vetenskaper.

Uppsala är en grön stad med hållbar utveckling och naturupplevelser i Linnés anda. Linnés Trädgårdsfest är ett Miljömärkt Event av organisationen Håll Sverige rent!

Evenemangsinformation. Välkommen till Linnés Uppsalas informationstält. Här berättar vi om allt spännande som finns att uppleva i trädgården under dagen och vad som händer i Linnés Uppsala i sommar.

Program i Linnéträdgården klockan 11-17

Fri entré till Linnéträdgården och Linnémuseet hela dagen.

(Hela programmet finns att ladda ner som pdf här)

Trädgårdsmarknad. Försäljning av produkter på park- och trädgårdtema. Rådgivning och växtmarknad med försäljning av fröer, växter och sticklingar. På Svartbäcksgatan utanför trädgården med torgstånd längs staketet. Utställare, se nedan.

Öppet hus hos familjen Linné. Linnémuseet finns i det hus som en gång var Carl von Linnés bostad. Välkommen in i professorsbostaden som användes för forskning, undervisning och privatliv. Föremål, möbler, tapeter och porträtt berättar om Linnés tid och liv. Museet tar in 30 personer samtidigt, så väntetid kan uppstå. Arrangör: Svenska Linnésällskapet

Linnés botaniska trädgård. Möt Linnés trädgård i begynnande blomning och festlig inramning. Följ med på visningar av de växter Linné odlade. Lär dig mer om trädgårdens historia.

Visningar 11.30, 12.30 (med trädgårdsmästaren), 13.30, 14.30 (engelska), 15.30. Start framför entrébyggnaden (avgiftsfritt). Arrangör: Uppsala linneanska trädgårdar.

Hantverksmarknad och 1700-talsfest. Här kan du köpa allt från trädgårdsredskap och krukor till vackra smycken, glasföremål och produkter på 1700-talstema. Här finns också information om trädgårdsföreningar samt parker och trädgårdar i Linnés Uppland. Utställare, se nedan.

Hur var det att leva på Linnés tid? Sällskapet Gustafs Skål är ett 1700-talssällskap som iklädda sina vackra dräkter gestaltar livet på Linnés tid med lek och dans. Brädspel, hästskokastning m.m.

När alla världens djur kom till Uppsala. Genom en utställning i orangeriet berättar Evolutionsmuseet historien om Linnés vision att beskriva alla världens djur. Hans lärjungar reste till när och fjärran för att hitta dem åt sin lärare. Men vilka djur var det som kom till Uppsala och var finns de idag? Arrangör: Evolutionsmuseet.

Sagor från Afrika. Stadsbiblioteket och Celso Paco, med rötter i Mocambique, berättar sagor från Afrikas heta savann, där du får möta vilda djur, kungar och kloka bönder. Allt till toner från olika traditionella afrikanska musikinstrument. I lilla salen i orangeriet. Klockan 12.30 och 14.00. Arrangör Stadsbiblioteket.

Uppsalas stadsodlingsår. Uppsala kommun finns på plats i Linnéträdgården för att informera om Stadsodlingsåret. Temat är ”Alla kan odla” och syftet är att sätta fokus på möjligheterna och det positiva med att odla i staden. Klockan 15 invigs Stadsodlingsåret av Maria Gardfjell (MP) kommunalråd med ansvar för miljö och natur, se program nedan. Arrangör Uppsala kommun.

Linnéstigen Vaksalavandringen för vuxna. På sin tid var Linné otroligt populär som inspiratör ute i naturen. Det hyllar vi idag, när Uppsala firar Linnés födelsedag, med en guidning längs en av hans klassiska exkursionsstråk. Naturguide Lisel Hamring berättar om de växter vi ser idag, vilka som fanns på Linnés tid och vad han använde dem till.   Guidningen startar kl 10.00 vid Törnby och avslutas vid Ekensberg. Anmälan till Biotopia: info@biotopia.nu eller 018-727 63 70. Läs mer om vandringen här. Arrangör: Biotopia.

Linnépromenad i stan. En guidad vandring om Linnés tid som student, pärlodlare, lärare och rektor. Start korsningen Linnégatan-Svartbäcksgatan, 50:-/person. Klockan; 10.00, 10.15, 11.00, 11.15. Arrangör: stadsvandringaruppsala.se

Forskning och framtid

Hotellbygge och expedition med Biotopia. Bygg ditt eget bihotell att sätta upp i en trädgård som bostad till vilda bin. Bin som i sin tur hjälper till med pollineringen. Få information om Uppsalas åtta Linnéstigar. Kl. 11.30 och 14.30 kan du följa med på en familjeguidning där vi bl.a. undersöker livet i dammen. Plats: Vid Biotopias tält. Arrangör: Biotopia.

Fascinerande växters Dag 2017. Kom och träffa forskare och studenter som arbetar med växter. Gör experiment och titta in i växternas fascinerande värld. Plantera din egen miniträdgård och se vad som kan få en maskros att krulla. Lär dig mer om aktuell forskning på växter.

Experimentverkstad för barn och vuxna (11.00-17.00). Plats: Experimenttältet. Arrangör: Linnécentrum för växtbiologi

Korta populärvetenskapliga föredrag av växtforskare och agronomstudenter:

13.30 – SLU Studentpool, Då och nu – hur produceras de grödor vi äter idag?

14.30 – SLU Studentpool, Växtodling och matsvinn

15.30 – Docent Jens Sundström, CRISPig sallad, en utmaning för GMO-lagstiftningen

Linnémuseet i Uppsala

Programpunkter under trädgårdsfesten

09.00 – Buss mot Törnby, till Vaksalavandringen avgår från Resecentrum

10.00 – Vaksalaavandringen med start vid Törnby, se ovan.

10.00 – Linnépromenad i stan. En guidad vandring om Linnés tid som student, pärlodlare, lärare och rektor. Start korsningen Linnégatan-Svartbäcksgatan, 50:-/person.

10.15 – Linnépromenad i stan. En guidad vandring om Linnés tid som student, pärlodlare, lärare och rektor. Start korsningen Linnégatan-Svartbäcksgatan, 50:-/person.

11.00 – Linnépromenad i stan. En guidad vandring om Linnés tid som student, pärlodlare, lärare och rektor. Start korsningen Linnégatan-Svartbäcksgatan, 50:-/person.

11.15 – Linnépromenad i stan. En guidad vandring om Linnés tid som student, pärlodlare, lärare och rektor. Start korsningen Linnégatan-Svartbäcksgatan, 50:-/person.

11.15 – Dräktvisning med föreningen Gustafs Skål av 1700-talsdräkter. Framför orangeriet.

11.30 – Lilla expedition Linné. Gå på upptäcktsfärd i trädgården. Familjeguidning där vi bland annat undersöker livet i dammen. Start vid Biotopias tält.  

11.30 – Visning av trädgården. Start framför entrébyggnaden.

12.00  ”… en artig dans då han färdigt göres”. Barn- och ungdomsgruppen från Sällskapet Gustafs Skål, visar 1700-talsdanser och sånglekar. Framför orangeriet.

12.30 – Trädgårdsmästaren visar trädgården. Start framför entrébyggnaden/museibutiken.

12.30 – Sagor från Afrika. Stadsbiblioteket och Celso Paco, med rötter i Mocambique, berättar sagor från Afrikas heta savann. I lilla salen i orangeriet.

13.00  Karin och Jessika Berglund – forskare på egen hand, djupt inspirerad av Linné. Lyssna på föredrag av journalisten och författaren Karin Berglund och författaren och tecknaren Jessika Berglund. Föredraget hålls i orangeriet.  

 13.00 – Möt farbror Linné.  Carl von Linné (Hans Odöö) vandrar runt i trädgården och berättar för barnen om naturens sammanhang, märkligheter bland växter och djur. Roliga berättelser från Linnés barndom och skolgång. Men också om hans tjattrande apor, pratsamma papegojor och busiga tvättbjörnar. Start framför entrébyggnaden.

13.15  – ”… en artig dans då han färdigt göres”. Barn- och ungdomsgruppen från Sällskapet Gustafs Skål, visar 1700-talsdanser och sånglekar. Framför orangeriet.

13.30  SLU Studentpool, Då och nu – hur produceras de grödor vi äter idag? Korta populärvetenskapliga föredrag av växtforskare och agronomstudenter, i experimenttältet.

13.30 – Visning av trädgården. Start framför entrébyggnaden/museibutiken.

14.00 – 14.45 Grattis Linné – uppvaktning av Carl von Linné på 310 årsdagen samt invigning av sommarens specialutställning på Linnémuseet. Framför Linnémuseet

Uppvaktningen inleds med barn- och ungdomsgruppen från Gustafs Skål som visar 1700-tals danser och sånglekar.

Konferencier Mats Block, trädgårdsdirektör vid Uppsala linneanska trädgårdar hälsar välkommen. Därefter tal till Linné av Maria Gardfjell (MP), kommunalråd Uppsala kommun med ansvar för natur och miljö, och Margaretha Andersson, avdelningschef Uppsala Universitet, musik och museer.

Marika Hedin, museichef Museum Gustavianum Uppsala universitet, samt intendent i Linnésällskapet inviger den nya sommarutställningen som belyser Svenska Linnésällskapets 100 års jubileum (museet är öppet fram till klockan 17 med fri entré)

Avslutningsvis överlämnar Mats Block en blomsteröverraskning till Linné, och Linné alias Hans Odöö tacktalar.

14.00 – Sagor från Afrika. Stadsbiblioteket och Celso Paco, med rötter i Mocambique, berättar sagor från Afrikas heta savann. I lilla salen i orangeriet.

 14.30 – Lilla expedition Linné. Gå på upptäcktsfärd i trädgården. Familjeguidning där vi bland annat undersöker livet i dammen. Start vid Biotopias tält.

14.30 – Visning av trädgården på engelska. Start framför entrébyggnaden/museibutiken.

14.30 – SLU Studentpool, Växtodling och matsvinn Korta populärvetenskapliga föredrag av växtforskare och agronomstudenter, i experimenttältet

Linnés trädgårdsfest

14.45 – ” Från Newcastle till Örebro”. Dansgruppen Branicula från Gustafs skål visar sällskapsdanser från 1700-talet i ett program med engelska och svenska danser. Musik: The Dancing Masters. Framför orangeriet.

15.00 – Invigning av Stadsodlingsåret – Alla kan odla! Stadsodlingsåret invigs av Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för miljö och natur. Framför Linnémuseet.

15.30  Karin och Jessika Berglund – forskare på egen hand, djupt inspirerad av Linné. Lyssna på föredrag av journalisten och författaren Karin Berglund och författaren och tecknaren Jessika Berglund. Föredraget hålls i orangeriet.

15.30 – Visning av trädgården. Start framför entrébyggnaden/museibutiken.

15.30 – Docent Jens Sundström, CRISPig sallad – en utmaning för GMO-lagstiftningen Korta populärvetenskapliga föredrag av växtforskare och agronomstudenter, i experimenttältet.

15.45 – ” Från Newcastle till Örebro”. Dansgruppen Branicula från Gustafs skål visar sällskapsdanser från 1700-talet i ett program med engelska och svenska danser. Musik: The Dancing Masters. Framför Orangeriet.

16.15 – Dräktvisning med föreningen Gustafs Skål av 1700-talsdräkter. Framför orangeriet.

TRÄDGÅRDSFESTENS SAMVERKANSPARTNER

Världsklass Uppsala

Trädgårdsfestens utställare på marknaderna

 • Alunda Järngjuteri AB
 • Anette Wixner Kultur, Trädgårdskonst och finurligt hantverk
 • Design av Lapponica Tvålar
 • Catrines skärbrädor
 • Forever Living Products
 • Framiadesign
 • Frö och Freja, Trollens Produkter
 • GO Adventure
 • Grävlings Naturprodukter Gräsö
 • Humlebo Inredning & Trädgård
 • Härjedalsbröd
 • Linnés vänner
 • Maj-Lis Pettersson
 • Näsets Gröna
 • Pekoe ekologiskt te
 • Solhems krukmakeri
 • STA Upplandskretsen
 • Stadsvandringaruppsala.se
 • Sällskapet för 1700-talsstudier
 • Sällskapet Gustafs Skål, levande kulturhistoria
 • Svamploftet i Skogstibble
 • Svenska Pelargonsällskapet
 • Tierps Biodlarförening
 • Trädgårdsfröet
 • Uniki D Sign
 • Uppsala TrädgårdsSällskap
 • Skultuna trädårdsbord
 • Ängslyckans Stenugnsbakeri
 • Örbygård

Här finns mer information om utställarna, samverkanspartners och medarrangörer nedan (länk till pdf).

Trädgårdsfestens arrangörer:

Linnés Uppsala. Evenemanget den 20 maj är ett samarbete mellan Uppsala universitet, Uppsala kommun, Sveriges lantbruksuniversitet, Svenska Linnésällskapet och Destination Uppsala.

Projektledning i samverkan mellan Uppsala universitet och Destination Uppsala.

Trädgårdsfestens medarrangörer:

Medverkar i arrangörsgruppen gör också Biotopia, Evolutionsmuseet (Uppsala universitet), Linnécentrum för växtbiologi, Sällskapet Gustafs Skål (med Barn- och ungdomsdansgrupp samt dansgruppen Branicula).

TRÄDGÅRDSFESTEN ÄR ETT MILJÖMÄRKT EVENT

Av organisationen Håll Sverige Rent.

Mijömärkt event

Praktisk information

1700-talsklädda på Linnés trädgårdsfest

Det finns ett stort utbud av caféer och restauranger i området runt Linnéträdgården.

Åk gärna kollektivt till Linnés trädgårdsfest! I närheten av Linnéträdgården, ca 200 meters promenad, finns busshållplatser för både stads- och länsbussar, för mer information se www.ul.se. Gångavstånd till Resecentrum, ca 600 m.

Med anledning av Linnés Trädgårdsfest är nedanstående gatusträckningar avstängda den

20/5 kl. 7-20;

 • Svartbäcksgatan mellan S:t Olofsgatan och Skolgatan.
 • Linnégatan mellan Svartbäcksgatan och Fyrisån

Följ tillfällig skyltning. Det kommer att vara välskyltat och vi kommer att ha entrévärdar vid avstängningsgrindarna.

Uppsala Tourist Center

Uppsala Tourist Center

Uppsala Tourist Center finns på Kungsgatan 59, centralt belägen i Svavakvarteret och i anslutning till Uppsalas resecentrum.

I turistinformationen svarar personalen på dina frågor och ger tips på aktuella evenemang, sevärdheter och aktiviteter i Uppsala och länet. Du kan också få hjälp att boka boende, samt hitta kartor och broschyrer.

Mer information om Uppsala hittar du på www.destinationuppsala.se

”LINNÉ PÅ STAN”

På ett antal platser i centrala Uppsala finns informationspelare om Linnébesöksmål och parker. I ett urval butiker, caféer och restauranger kan du hämta Linnéfoldrar.

Hos Kjell & Company på Svartbäcksgatan 14 händer det något extra roligt den 20 maj. Där får du en ”Linnérabatt” som innebär 10% på utvalda termometrar och jordfuktighetsmätare(rabatten gäller den 20 maj).

Läs om Linné och Celsius-termometern här.

Tehörnan, i hörnet Svarbäcksgatan-Dragarbrunnsgatan, har provsmakning av te utanför butiken vid några tillfällen under dagen den 20 maj.
Linné var först med att odla tebuske i Sverige. De starka tetraditionerna vårdas av Tehörnan.

Med reservation för ändringar i programmet som inte har meddelats oss innan publicering på hemsidan.